kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ηλεκτρισμός από εξάτμιση νερού και υγρασία

ΕξάτμισηΗ εξάτμιση του νερού και η υγρασία της ατμόσφαιρας μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, παράγοντας «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα ικανό μελλοντικά να τροφοδοτήσει ρομπότ, ηλεκτρονικούς αισθητήρες, ακόμη και μικρά ηλεκτρικά οχήματα.

Τη σχετική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ήδη δύο πρωτοποριακές συσκευές, οι οποίες κινούνται με ηλεκτρισμό παραγόμενο απευθείας από την εξάτμιση του νερού. Η μία μηχανή πλέει στο νερό και έχει ένα φωτάκι LED που αναβοσβήνει, ενώ η άλλη κινεί ένα μικροσκοπικό αυτοκίνητο-παιγνίδι βάρους 100 γραμμαρίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Οζγκούρ Σαχίν, αναπληρωτή καθηγητή βιολογικών επιστημών και φυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", προβλέπουν ότι αν η τεχνολογία τους εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα μεγέθους, μια μέρα θα παράγει ηλεκτρισμό από γιγάντιες πλωτές γεννήτριες (κάτι ανάλογο με τις ανεμογεννήτριες), εγκατεστημένες σε παραλίες, λίμνες ή άλλα μέρη με νερό.

001 puzle

«Η εξάτμιση είναι μια θεμελιώδης δύναμη της φύσης. Βρίσκεται παντού και είναι πιο ισχυρή από άλλες δυνάμεις όπως ο άνεμος και τα κύματα» δήλωσε ο Σαχίν.

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι μεταβάλλεται το μέγεθος των κοινών βακτηριακών σπόρων που υπάρχουν στο έδαφος, όταν απορροφούν υγρασία από τον αέρα και μετά την απελευθερώνουν πάλι. Αυτή η συνεχής μεταβολή (φούσκωμα και ξεφούσκωμα) επιτρέπει τη δημιουργία ενός είδους τεχνητού μυός από πολυμερές υλικό σαν πιστόνι μηχανής, του οποίου αυξομειώνεται το μέγεθος ανάλογα με την υγρασία στο περιβάλλον. Αυτή η κίνηση, με τη σειρά της, παράγει ηλεκτρισμό.

Προς το παρόν η νέα τεχνολογία -που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ- μπορεί να παράγει μικρή μόνο ποσότητα ηλεκτρισμού, όμως με τις κατάλληλες βελτιώσεις, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα μπορούσε μελλοντικά να παράγει ρεύμα πιο αποδοτικά και από μια ανεμογεννήτρια. Όπως είπε ο Σαχίν, κανονικά αυτοκίνητα μπορεί κάποτε να κινούνται χάρη στη νέα ενεργειακή πηγή, χωρίς να χρειάζονται ούτε καύσιμα, ούτε μπαταρίες.

'Αλλοι επιστήμονες χαιρέτισαν την ανακάλυψη, αλλά εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί για το πόσο πολλή ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε πράγματι να παραχθεί με αυτό τον τρόπο.

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...