kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Εξαφανίζονται οι προγραμματιστές λογισμικού τών κινητών

Κινητά«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις εταιρείες τεχνολογίας η έλλειψη ειδικευμένων προγραμματιστών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, όπως αποκαλύπτει έρευνα της διαδικτυακής εταιρείας εύρεσης απασχόλησης, Dice Holdings.

Το 57% περίπου των εργοδοτών και των υπεύθυνων προσλήψεων που κάλυψαν φέτος θέσεις στον χώρο κινητής τηλεφωνίας, σχεδιάζει να προβεί σε νέες προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες, έδειξε η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Bloomberg Businessweek.com. Περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση περιέγραψαν την προσφορά υπηρεσιών από σχεδιαστές και μηχανικούς ποιοτικού λογισμικού κινητής, ως «δυσεύρετη».

Οι εταιρείες έχουν ανάγκη από προγραμματιστές εφαρμογών, καθώς η αγορά του software κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 17,5 δισ. δολάρια έως το 2012, από 4,1 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με μελέτη της Chetan Sharma Consulting. Η ζήτηση για προγραμματιστές που μπορούν να δουλέψουν σε πλατφόρμες κινητής, όπως το iPhone της Apple (AAPL) το Android της Google (GOOG) και το BlackBerry της Research In Motion (RIMM) έχει πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπεύθυνων προσλήψεων, έχει ανεβάσει τους μισθούς, ενώ ωθεί τους εργοδότες να σκεφτούν τις εξαγορές ως έναν τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνογνωσίας.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που εντάσσουν στην στρατηγική τους τον τομέα κινητής τηλεφωνίας», σχολιάζει ο Steve Fredrick, συνεργάτης της εταιρείας private equity Grotech Ventures στη Βιέννη και ιδρυτής της ιστοσελίδας εύρεσης απασχόλησης, StartUpHire. «Απλώς δεν υπάρχουν πολλοί που να έχουν εμπειρία με το software κινητών, γι' αυτό και δημιουργείται μεγάλη ζήτηση για άτομα που γνωρίζουν πώς να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Συνολικά 257.300 εργαζόμενοι προσελήφθησαν στην βιομηχανία του software publishing τον Αύγουστο, που αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 0,7% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. Η online έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 11-15 Οκτωβρίου σε δείγμα 283 υπεύθυνων προσλήψεων που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα Dice Holdings και είχαν προσλάβει ειδικούς της κινητής τηλεφωνίας το τρέχον έτος. Η Dice πουλά υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που «στρατολογούν» εργαζομένους μέσα από την ιστοσελίδα της.

Αυξημένες προσλήψεις

Περισσότεροι από το 1/5 των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι φέτος προσέλαβαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ειδικών της κινητής τηλεφωνίας σε σύγκριση με πέρυσι και περισσότεροι από το 1/3 είπαν ότι προσέλαβαν ελαφρώς αυξημένο αριθμό. Περίπου το 36% προσέλαβε τον ίδιο αριθμό, ενώ μόλις το 6,6% έκανε λόγο για λιγότερες προσλήψεις φέτος. Στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, το 1/5 των ερωτηθέντων αναμένει σημαντική άνοδο των προσλήψεων, το 37% «βλέπει» μικρή αύξηση, ενώ το 34% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περίπου ίδιο αριθμό προσλήψεων.

Το πιο συνηθισμένο μισθολογικό εύρος για τους μηχανικούς και σχεδιαστές κινητών είναι 75.001 έως 100.000 δολάρια, σύμφωνα με το 41% των υπεύθυνων προσλήψεων. Το 28% περίπου δήλωσε ότι ο μέσος ετήσιος μισθός κυμαίνεται από τα 100.001 έως τα 125.000 δολάρια ενώ το 21% τοποθέτησε τον μέσο μισθό στα 50.001 με 75.000 δολάρια. Σχεδόν το 1/3 των εργοδοτών αύξησαν τα επίπεδα των μισθών για τον μέσο εργαζόμενο στην κινητή «περισσότερο του κανονικού», επικαλούμενοι την αύξηση της ζήτησης για την τεχνογνωσία.

Η ειδίκευση στην πλατφόρμα της Apple είχε το μεγαλύτερο βάρος στην αξιολόγηση, με το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα να προσλαμβάνει με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών στο iPhone και το 38% να δηλώνει πως η εξοικείωση με το iPhone είναι το πιο ελκυστικό προσόν σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες.

«Ο καθένας που δούλευε μια εφαρμογή στο notebook, επιθυμεί πλέον να την έχει στο iPad, στο iPhone ή στο Google Android», λέει ο Todd Thibodeaux, διευθύνων σύμβουλος της Computing Technology Industry Assn. στο Oak Brook. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων «σπάνια». «Υπάρχουν ένα σωρό ειδικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν και να κάνουν την εμφάνισή τους στον τομέα αυτό», εκτιμά ο Thibodeaux.

Το 60% περίπου είπε ότι προσλαμβάνει με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών στον Android, ενώ το 23% είπε ότι οι προσληφθέντες με γνώση της πλατφόρμας της Google είναι οι πιο πολύτιμοι. Περίπου το 48% των εργοδοτών απάντησε πως προσλαμβάνει για το BlackBerry, με μόνο το 16,1% να δηλώνει πως η ειδίκευση στο BlackBerry είναι η πιο περιζήτητη.

Αυτό το μήνα, η ιστοσελίδα της Dice είχε 758 καταχωρήσεις για πρόσληψη εργαζομένων με δεξιότητα ή εμπειρία στο iPhone, έναντι 264 ένα χρόνο πριν. Συνολικά 685 καταχωρήσεις αφορούσαν ειδίκευση στο Android, από 158. «Αν αναζητήσεις αγγελίες που ζητούν τεχνογνωσία είτε για iPhone, είτε για Android, ο αριθμός τους παραμένει μικρός, όμως ο ρυθμός αύξησής τους είναι τεράστιος», δήλωσε ο Tom Silver, αντιπρόεδρος της Vice.

Η προτεραιότητα των κινητών τηλεφώνων

Τα κινητά τηλέφωνα περιγράφησαν από το 35% των ερωτηθέντων ως ένας από τους τρεις βασικούς παράγοντες πρόσληψης στον τεχνολογικό κλάδο. Σε ένα χρόνο από σήμερα και όσο ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν την τεχνολογία κινητής, ο Silver προβλέπει ότι το ποσοστό θα φτάσει στο 50%. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών, δηλαδή το 95% δήλωσε ότι οι προσλήψεις στον κλάδο είναι ανταγωνιστικές ή και εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης για την ειδίκευση σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με τον Russell Hancock, CEO της κοινοπραξίας Silicon Valley Network, που εδρεύει στο San Jose. Και εξηγεί: Οι προγραμματιστές και άλλοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από την Ινδία και την Κίνα είχαν σημαντική παρουσία στις τεχνολογικές εταιρείες με την έξαρση του internet την προηγούμενη δεκαετία, που πλέον όμως έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ορισμένες επιχειρήσεις καταφεύγουν στις εξαγορές. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ενσωματώσουν την τεχνογνωσία που σχετίζεται με το λογισμικό κινητών μέσω της εξαγοράς εταιρειών στο επόμενο 12μηνο. Άλλες εταιρείες έχουν μάθει να είναι πιο ευέλικτες στις προσλήψεις τους. Ο Jeremy Stoppelman, συνιδρυτής και CEO της ιστοσελίδας Yelp, που «βάζει στο μικροσκόπιο» τοπικές επιχειρήσεις δήλωσε πως άρχισε να προσλαμβάνει μηχανικούς, που είχαν το ταλέντο να μάθουν και να προσαρμοστούν σε νέους τύπους πλατφόρμας κινητής. «Αν αναζητάς άτομα με εμπειρία στα iPhone, δεν θα υπάρχει μεγάλο 'απόθεμα'», δήλωσε ο Stoppelman. «Ψάχνουμε απλώς καλούς μηχανικούς».

Πηγή: http://www.telecomnews.gr/news/833-2010-11-02-15-13-32.html

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...