kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Κάμερα «έπιασε» ακτίνα φωτός!

Κάμερα «έπιασε» ακτίνα φωτός!Δύο νέες πρωτοποριακές κάμερες έρχονται να δείξουν πόσο πολύ έχει πλέον προχωρήσει η τεχνολογία της απεικόνισης. Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μία κάμερα-αστραπή, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός.

Η κάμερα, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

Η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Όπως είπε ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».

«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας», τόνισε.

Για παράδειγμα, το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα το συμβάν κρατά μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Η κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την παρατήρηση του τρόπου που το φως αντανακλάται από τις διάφορες επιφάνειες, π.χ. από φρούτα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο έλεγχος της ωρίμανσής τους.

 

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, πάντως, έως ότου η σχετική τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο, αν και οι ερευνητές του ΜΙΤ προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία περίπου η πολύ υψηλής ταχύτητας φωτογράφηση θα έχει διάφορες χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές, π.χ. σε φορητές ιατρικές συσκευές απεικόνισης («σκάνερ») σε νοσοκομεία.

Παράλληλα, σε μια παρεμφερή τεχνολογική εξέλιξη, ισραηλινοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον δρα Γκάμπορ Κόζα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για βιο-ιατρικές μικροσυσκευές «Biomedical Microdevices», δημιούργησαν μια μίνι-κάμερα που μπορεί να «κολυμπήσει» μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Η κάμερα-κάψουλα διαθέτει μία «ουρά» από χαλκό, που της επιτρέπει να κινείται μέσα στον οργανισμό, έτσι ώστε, είτε να βγάζει φωτογραφίες εκ των έσω, είτε να μεταφέρει φάρμακα. Η κάμερα καθοδηγείται μαγνητικά από έξω μέσω ενός μηχανήματος μαγνητικής απεικόνισης, που δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...