kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Νέα τεχνική ''από-εκτύπωσης'' του χαρτιού!

Τεχνική ''από-εκτύπωσης'' του χαρτιούΜια ευφάνταστη τεχνική ''από-εκτύπωσης'' και διαγραφής του χαρτιού που έχει βγει από τον εκτυπωτή ή το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον μηχανικό Ντέηβιντ Λεάλ-Αγιάλα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Proceedings A" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ένα τρόπο να απο-εκτυπώνουν το μελάνι της κασέτας του γραφίτη (πιο γνωστού ως ''τόνερ'') που έχει αποτυπωθεί πάνω στο χαρτί.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί πολύ βραχείς παλμούς λέιζερ που διαγράφουν τις τυπωμένες λέξεις και εικόνες θερμαίνοντας το εκτυπωμένο υλικό σε σημείο που αυτό εξατμίζεται και έτσι εξαφανίζεται από το χαρτί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ''τόνερ'' αποτελείται κυρίως από γραφίτη (είδος άνθρακα) και από ένα πλαστικό πολυμερές, το οποίο είναι αυτό που κυρίως εξατμίζεται.

Η τεχνολογία δουλεύει μια χαρά με το κοινό χαρτί για εκτυπώσεις και φωτοαντίγραφα, καθώς και με τα συνήθη μελάνια ''τόνερ''. Θεωρείται μάλιστα πιο φιλική για το περιβάλλον σε σχέση με την ανακύκλωση του χαρτιού, αφού με τη νέα μέθοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά τα ίδια χαρτιά και έτσι γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χαρτιού (και δέντρων).

Προς το παρόν πάντως η νέα τεχνική βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω για να βγει στην αγορά. Η ιδέα αυτή είχε δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν από άλλους ερευνητές, όμως είχε σκοντάψει στο ότι η όλη διαδικασία δημιουργούσε ζημιά ή αποχρωματισμό στο χαρτί, κάτι που φαίνεται πλέον να έχει ξεπεραστεί με τη νέα μέθοδο.

 

Μετά από πολλές δοκιμές με διάφορες ακτίνες λέιζερ, διαφορετικών χρωμάτων και ταχυτήτων, οι ερευνητές του Κέμπριτζ κατέληξαν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με πράσινους παλμούς λέιζερ διάρκειας μόλις τεσσάρων δισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου, οι οποίοι καταφέρνουν να σβήσουν σχεδόν πλήρως οτιδήποτε έχει εκτυπωθεί στο χαρτί.

Μάλιστα οι περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι το ''από-εκτυπωμένο'' χαρτί δεν έχει υποστεί κάποια άξια λόγου ζημιά και είναι συγκρίσιμο με το ''παρθένο'' χαρτί που δεν έχει ακόμα εκτυπωθεί. Η διαδικασία της από-εκτύπωσης παράγει ως υποπροϊόντα νανοσωματίδια και αέρια που είναι κυρίως αβλαβή για την υγεία.

Οι ερευνητές, μετά τα πετυχημένα εργαστηριακά πειράματα, σχεδιάζουν τώρα να κατασκευάσουν μια πρωτότυπη συσκευή απο-εκτύπωσης κατάλληλη για γραφεία, με κόστος παραγωγής που εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στα 21.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή βέβαια, αναγνωρίζουν ότι οι περισσότερες εταιρίες θα προτιμήσουν τη συμβατική λύση της ανακύκλωσης χαρτιού, όμως ευελπιστούν ότι αν μελλοντικά υπάρξει μαζική παραγωγή της σχεδιαζόμενης συσκευής τους, τότε το κόστος της θα πέσει κατακόρυφα.

Η ιαπωνική Toshiba έχει ήδη βγάλει στην αγορά ένα εκτυπωτή λέιζερ που μπορεί σβήσει το μελάνι, όμως για να λειτουργήσει, απαιτείται ένα ειδικό μελάνι που μόνο η ίδια παράγει (e-blue).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 158 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...