kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Οι γυναίκες μπορούν να διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα;

Οι γυναίκες είναι πιο multitasking από τους άνδρες σε ό,τι αφορά την εναλλαγή διαφορετικών καθηκόντων, σύμφωνα με νέα μελέτη...

Δεν είναι μύθος - οι γυναίκες μπορούν πράγματι να διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη. Βρετανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι οι άνδρες είναι πιο αργοί και λιγότερο οργανωμένοι σε ό,τι αφορά την ταχεία εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών καθηκόντων (multitasking), όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «BMC Psychology».

Οι γυναίκες είναι πιο multitasking από τους άνδρες
Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα τώρα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Και επίσης αφορά όλους τους τύπους του multitasking ή μόνο κάποιους;».

Χώρος εργασίας

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ένας εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Γκίτζμπερτ Στόετ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αν πράγματι αποδειχθεί και από άλλες μελέτες - με δεδομένο μάλιστα ότι τα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με το ζήτημα είναι πολύ «φτωχά» - ότι οι άνδρες είναι πιο αργοί από τις γυναίκες στην εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων, τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο οργάνωσης των χώρων εργασίας.

«Το multitasking γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό στα γραφεία, είναι όμως πολύ διασπαστικό σε ό,τι αφορά την προσοχή - όλα αυτά τα gadgets που διακόπτουν τη ροή της εργασίας μας. Είναι πιθανόν οι άνδρες να υποφέρουν περισσότερο από αυτή τη συνεχή αλλαγή καθηκόντων» ανέφερε ο ερευνητής στο BBC.

Προηγούμενες μελέτες πάντως σχετικά με τα δύο φύλα και το multitasking έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες ενώ άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία υποστήριξε ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντίληψη του χώρου.

Τα τεστ

Προκειμένου να βάλουν τέλος σε αυτή τη «διαμάχη» των ερευνητικών στοιχείων ο δρ Στόετ και οι συνεργάτες τους συνέκριναν γυναίκες και άνδρες σε έναν συγκεκριμένο τύπο multitasking - όταν έχουμε να κάνουμε τους «ζογκλέρ» μεταξύ διαφορετικών καθηκόντων που διαδέχονται ταχύτατα το ένα το άλλο (δεν συμβαίνουν όμως ταυτοχρόνως).

Μια τέτοια εικόνα θα ήταν η εξής: ένας εργαζόμενος στο γραφείο του χρειάζεται να τσεκάρει συνεχώς τα e-mail του, να απαντά ενδιαμέσως σε τηλέφωνα και να υπογράφει χαρτιά ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπαινοβγαίνει σε συσκέψεις.

Οι ερευνητές συνέκριναν 120 γυναίκες και ισάριθμους άνδρες υποβάλλοντάς τους σε ένα τεστ σε υπολογιστή. Το τεστ περιελάμβανε εναλλαγή έργων όπως το μέτρημα και η αναγνώριση σχημάτων.

Οπως προέκυψε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν τα ίδια σκορ όταν έπρεπε να φέρουν εις πέρας μια αποστολή τη φορά. Ωστόσο όταν καλούνταν να ολοκληρώσουν ταχέως διαφορετικά έργα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Πιο αργοί οι άνδρες

Και τα δύο φύλα επιβράδυναν τους ρυθμούς τους και έκαναν περισσότερα λάθη όσο η εναλλαγή των τεστ γινόταν ταχύτερη. Ωστόσο οι άνδρες ήταν σημαντικά πιο αργοί από τις γυναίκες - τους έπαιρνε 77% περισσότερο χρόνο να απαντήσουν σε σύγκριση με το αρχικό απλό τεστ, ενώ οι γυναίκες χρειάζονταν 69% περισσότερο χρόνο. «Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα ή εβδομάδα "συσσωρεύεται" και τελικώς έχει σημασία» ανέφερε ο δρ Στόετ.

Με στόχο να κάνουν αυτό το πείραμα πιο σχετικό με την καθημερινή ζωή, οι ερευνητές διεξήγαγαν και ένα δεύτερο τεστ. Ζήτησαν από άνδρες και γυναίκες να ολοκληρώσουν μια σειρά έργων σε οκτώ λεπτά - να βρουν εστιατόρια σε έναν χάρτη, να λύσουν απλά μαθηματικά προβλήματα, να απαντήσουν σε ένα τηλεφώνημα και να αποφασίσουν πώς θα έψαχναν για ένα κλειδί που είχε χαθεί μέσα σε ένα χωράφι.

Ηταν βέβαια αδύνατον να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα καθήκοντα μέσα σε οκτώ λεπτά - έτσι οι εθελοντές χρειάστηκε να θέσουν προτεραιότητες, να οργανώσουν τον χρόνο τους και να δείξουν ψυχραιμία υπό πίεση. Οι γυναίκες αποδείχθηκαν καλύτερες από τους άνδρες «κυρίως σε ό,τι αφορούσε την αναζήτηση του κλειδιού», όπως ανέφερε ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Κιθ Λόουζ από το Πανεπιστήμιο του Χαρτφορντσάιρ. «Μπορούσε κάποιος να το δει και από τα σχέδια που έφτιαξαν τα δύο φύλα ως πλάνα τού τι θα έκαναν στο πλαίσιο της αναζήτησης του κλειδιού - οι γυναίκες ακολουθούσαν μεθοδικά μοτίβα, όπως το να ψάχνουν στο χωράφι κάνοντας ομόκεντρους κύκλους. Ορισμένοι άνδρες ούτε καν έψαξαν ολόκληρο το χωράφι».

Καλύτερες υπό πίεση

Σύμφωνα με τον καθηγητή το «κλειδί» της γυναικείας επιτυχίας ήταν η καλύτερη οργάνωση υπό συνθήκες πίεσης. «Οι γυναίκες περνούσαν περισσότερο χρόνο στην αρχή για να σκεφτούν πώς θα πράξουν ενώ οι άνδρες εμφάνιζαν παρόρμηση, ξεκινούσαν αμέσως να φέρουν εις πέρας το έργο χωρίς να σκεφτούν το πώς».

Οι ερευνητές σημειώνουν πως σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν ολοένα και περισσότερο multitasking, πρέπει να βοηθήσουμε τον καθένα να προσαρμόσει τον ρόλο του ανάλογα με τις ικανότητές του. «Δεν λέμε ότι οι άνδρες είναι χειρότεροι πάντα. Ισως υπάρχουν κάποιοι τύποι multitasking στους οποίους είναι καλύτεροι από τις γυναίκες. Για αυτό και πρέπει να βρούμε τα δυνατά σημεία του κάθε φύλου» σημείωσε ο καθηγητής Λόουζ.

Αν όντως οι γυναίκες είναι καλύτερες «ζογκλέρ» από τους άνδρες, το ερώτημα είναι το γιατί. Οι πιθανές απαντήσεις πολλές: όπως το ότι, όπως έχουν δει ο δρ Στόετ και ο καθηγητής Λόουζ, υπάρχει επίδραση μέσω της μάθησης - άνθρωποι γίνονται «εξπέρ» στο multitasking χάρη στη συνεχή εξάσκηση. Υπάρχει όμως και η εξελικτική θεωρία - όπως αυτή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, οι γυναίκες έμεναν πάντα στο σπίτι όπου είχαν να αντεπεξέλθουν σε πολλά καθήκοντα, όπως το να μαγειρέψουν και να φροντίσουν τα παιδιά. Την ίδια στιγμή οι άνδρες είχαν έναν συγκεκριμένο στόχο και καθήκον: να κυνηγήσουν για να βρουν τροφή. Κλείνοντας με τα λόγια του δρος Στόετ «για να το θέσουμε απλά - αν οι γυναίκες δεν ήταν ανέκαθεν καλές στο multitasking, δεν θα ήμασταν τώρα εδώ».

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...