kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Υγεία - Ψυχολογία

Τα δόντια είναι πηγή βλαστοκυττάρων

ΔόντιαΜια τράπεζα βλαστοκυττάρων «κρύβεται» στο στόμα του κάθε ανθρώπου. Ο πολφός καθενός από τα 32 δόντια που έχει ο άνθρωπος στο στόμα του αποτελεί μια πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία αφού διαφοροποιηθούν με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμεύσουν μελλοντικά για θεραπεία ασθενειών αλλά και για την αποκατάσταση ή ακόμη και για τη δημιουργία νέων δοντιών.

Ο πολφός των δοντιών, όπως και ομφάλιος λώρος, αποτελεί πηγή από την οποία μπορούν να ληφθούν βλαστικά κύτταρα ,τα οποία, αφού καταψυχθούν στους -800 C και φυλαχθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε περίπτωση που χρειαστούν για τη θεραπεία κάποιας πάθησης, επισημαίνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης Θύμιος Μητσιάδης.

«Αυτή η διεργασία όμως δεν χρειάζεται να γίνει γιατί ο άνθρωπος έχει 32 δόντια και από αυτά μπορούμε να πάρουμε βλαστικά κύτταρα ανά πάσα στιγμή, απλά ανοίγοντας το δόντι και παίρνοντάς τα από τον πολφό. Το δόντι μπορούμε να το θεωρήσουμε σαν ένα κουτί που μπορεί να μας προσφέρει πολλά για την υγεία του ανθρώπου. Για παράδειγμα μπορούν να ληφθούν βλαστικά κύτταρα από τον πολφό τους δοντιού και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας , γιατί αυτά τα κύτταρα έχουν την ίδια εμβρυική προέλευση με τα κύτταρα της καρδιάς. Δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των κυττάρων της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη. Ήδη στην Ισπανία έχουν γίνει πειράματα σε ποντίκια με μεγάλη επιτυχία, ενώ γίνονται προσπάθειες και τη Ζυρίχη προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί ο κ Μητσιάδης.

Περισσότερα...

«Τεχνητό κρέας»: λιγότερες εκπομπές αερίων

Τεχνητό κρέαςΑγανακτώ διαβάζοντας δημοσιεύματα όπως το παρακάτω. Είναι λέει  «ΠΡΑΣΙΝΟ», το κρέας που αναπτύσσεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο, δεν βλάπτει το περιβάλλον και επίσης οι παραγόμενοι ρύποι είναι μειωμένοι.
Και διερωτώμαι, στον άνθρωπο η κατανάλωση αυτού του κρέατος κάνει καλό; Είναι αποδεδειγμένο στατιστικά ότι δεν τον βλάπτει;

Ολόκληρο το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Πράσινη» εναλλακτική λύση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρέας που αναπτύσσεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο, θα ήταν πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις εκπομπές που συνδέονται με τη ζωική παραγωγή.

Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι το «τεχνητό κρέας» θα μπορούσε να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού για τροφή, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Περισσότερα...

Πως θα αποφύγουμε τη μόλυνση από τα τρόφιμα

ΤρόφιμαΟι πολλοί θάνατοι που έχουν προκληθεί σε ασθενείς με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. coli, που παράγει Shiga τοξίνη (STEC), σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν πολίτες και ειδικούς.

Η νόσος από STEC συγκαταλέγεται στις ζωονόσους και μεταδίδεται απευθείας από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, μέσω της εντεροστοματικής οδού, ή έμμεσα μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, ή νερού. Ακόμη, μπορεί να μεταδοθεί απευθείας μέσω επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η πηγή προέλευσης της λοίμωξης, από τη μέχρι τώρα διερεύνηση που έχει πραγματοποιηθεί, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι τα ωμά λαχανικά, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής τόπος προέλευσής τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

Ποια όμως είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες απέναντι σε αυτήν, αλλά και άλλες παρόμοιες λοιμώξεις και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που μόλις άρχισε;

Περισσότερα...

Γιατί γκριζάρουν οι κρόταφοί μας;

Γκρίζες τρίχεςΟι τρίχες του σώματός μας παράγουν χρώμα για περιορισμένο αριθμό ετών. Αυτή η περίοδος είναι γενετικά προσδιορισμένη και ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της τρίχας.

Κάθε τρίχα δημιουργείται σε ένα τριχοθυλάκιο, που δεν είναι παρά μια ομάδα κυττάρων του δέρματος, διαφόρων τύπων. Μια τρίχα του κεφαλιού έχει κατά κανόνα έναν κύκλο ζωής δύο έως έξι ετών, μετά πέφτει, και το τριχοθυλάκιο αρχίζει να δημιουργεί μια καινούργια τρίχα. Τις πρώτες δέκα φορές όλα πάνε μια χαρά, αλλά από κει και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα.

Αυτό σημαίνει είτε ότι το τριχοθυλάκιο είναι πλέον άχρηστο και δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τρίχα είτε ότι έχουν καταστραφεί τα εξειδικευμένα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Όσο προχωρά η φθορά των μελανοκυττάρων, τόσο τα μαλλιά γκριζάρουν, μέχρι που ασπρίζουν τελείως, όταν πια δεν τροφοδοτούνται καθόλου με μελανίνη.

Περισσότερα...

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 105 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...