
Φαντάσου το εξής: έχεις σκαρφαλώσει 8.848 μέτρα, έχεις παλέψει με χιονοθύελλες, έχεις ξεπεράσει τα όριά σου… και το μόνο που θέλεις είναι ένα πιάτο μακαρόνια. Ανοίγεις το γκαζάκι, βάζεις νερό, περιμένεις… και περιμένεις… και περιμένεις. Το νερό βράζει, αλλά τα μακαρόνια παραμένουν πιο σκληρά κι από την ανάβαση που μόλις έκανες. Τι στο καλό συμβαίνει;
Το νερό, όπως όλοι ξέρουμε, βράζει στους 100°C. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι το σημείο βρασμού του νερού εξαρτάται από την πίεση του αέρα. Όσο πιο ψηλά πας, τόσο πιο χαμηλή η πίεση — και τόσο πιο εύκολα το νερό λέει "αντίο" και μετατρέπεται σε ατμό.
Τα μακαρόνια είναι απαιτητικά. Θέλουν θερμοκρασία, χρόνο και αγάπη, όμως στους 70°C, δεν μαγειρεύονται, απλώς μουλιάζουν, το άμυλο δεν διασπάται σωστά και το αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα σε σπαγγέτι και οδοντογλυφίδες.
Οπότε, όσο κι αν αγαπάς την ιταλική κουζίνα, το Έβερεστ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να την απολαύσεις.
Οι λάτρεις των κορυφών ξέρουν:
Το Έβερεστ είναι για ήρωες, όχι για σεφ. Αν σχεδιάζεις ανάβαση, άσε τα μακαρόνια στο σπίτι και πάρε κάτι που να αντέχει το κρύο, την πίεση και την περιπέτεια. Και όταν επιστρέψεις… φτιάξε μια κατσαρόλα σπαγγέτι για να γιορτάσεις την επιστροφή σου στον κόσμο όπου το νερό βράζει όπως πρέπει.
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...