kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Γιατί δεν μπορείς να βράσεις μακαρόνια στο Έβερεστ...

Φαντάσου το εξής: έχεις σκαρφαλώσει 8.848 μέτρα, έχεις παλέψει με χιονοθύελλες, έχεις ξεπεράσει τα όριά σου… και το μόνο που θέλεις είναι ένα πιάτο μακαρόνια. Ανοίγεις το γκαζάκι, βάζεις νερό, περιμένεις… και περιμένεις… και περιμένεις. Το νερό βράζει, αλλά τα μακαρόνια παραμένουν πιο σκληρά κι από την ανάβαση που μόλις έκανες. Τι στο καλό συμβαίνει;

Το νερό, όπως όλοι ξέρουμε, βράζει στους 100°C. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι το σημείο βρασμού του νερού εξαρτάται από την πίεση του αέρα. Όσο πιο ψηλά πας, τόσο πιο χαμηλή η πίεση — και τόσο πιο εύκολα το νερό λέει "αντίο" και μετατρέπεται σε ατμό.

001 puzle

Στην κορυφή του Έβερεστ:

  • Η πίεση είναι τόσο χαμηλή που το νερό βράζει στους 70°C.
  • Ναι, θα δεις φυσαλίδες. Όχι, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
  • Είναι σαν να προσπαθείς να ψήσεις πίτσα με φακό.

Τα μακαρόνια είναι απαιτητικά. Θέλουν θερμοκρασία, χρόνο και αγάπη, όμως στους 70°C, δεν μαγειρεύονται, απλώς μουλιάζουν, το άμυλο δεν διασπάται σωστά και το αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα σε σπαγγέτι και οδοντογλυφίδες.

Οπότε, όσο κι αν αγαπάς την ιταλική κουζίνα, το Έβερεστ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να την απολαύσεις.

Τι τρώνε οι ορειβάτες;

Οι λάτρεις των κορυφών ξέρουν:

  • Παίρνουν αφυδατωμένα γεύματα που χρειάζονται απλά ζεστό νερό.
  • Τρώνε μπάρες ενέργειας, ξηρούς καρπούς και σοκολάτες — γιατί η σοκολάτα είναι πάντα μια λύση.
  • Αν έχουν εξοπλισμό, χρησιμοποιούν pressure cookers για να ξεγελάσουν τη φυσική.

Πράγματα που δεν σου είπε ποτέ ο δάσκαλος φυσικής

  • Το νερό στο Έβερεστ βράζει αλλά δεν αποστειρώνει — άρα δεν είναι πάντα ασφαλές.
  • Οι ορειβάτες συχνά χάνουν την όρεξή τους λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας οξυγόνου.
  • Υπάρχουν αναφορές για τηγανητά αυγά που δεν τηγανίζονται ποτέ — απλώς ζεσταίνονται και σε κοιτάνε με απορία.

Το Έβερεστ είναι για ήρωες, όχι για σεφ. Αν σχεδιάζεις ανάβαση, άσε τα μακαρόνια στο σπίτι και πάρε κάτι που να αντέχει το κρύο, την πίεση και την περιπέτεια. Και όταν επιστρέψεις… φτιάξε μια κατσαρόλα σπαγγέτι για να γιορτάσεις την επιστροφή σου στον κόσμο όπου το νερό βράζει όπως πρέπει.

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...