kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Μη μου τους κύκλους τάραττε...

Μη μου τους κύκλους τάραττε, είπε ο Αρχιμήδης στον Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος τον βρήκε στην παραλία την ώρα που μελετούσε κάποιο Γεωμετρικό πρόβλημα γράφοντας στην άμμο. Όμως ο στρατιώτης έβγαλε το σπαθί του και τον σκότωσε.

Ο Αρχιμήδης με τον Ρωμαίο στρατιώτη
Αυτή του η φράση έμεινε στην ιστορία και την χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα όταν θέλουμε ευγενικά και εντυπωσιακά να ζητήσουμε από κάποιον να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να μας ενοχλεί.

Η φράση αυτή ανήκει στην κατηγορία των Αρχαίων Γνωμικών και υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που ειπώθηκαν από αρχαίους Έλληνες, και όχι μόνο, μερικά από αυτά μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

 

1) Πάντα κατ' αριθμόν γίγνονται... αυτό το είπε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εντυπωσιακή θεωρία σχετικά με τις ονομασίες των αριθμών και μαζί με τους Πυθαγόρειους-υποστηρικτές του πίστευαν ότι «τα πάντα μοιάζουν σε αριθμό».

2) Γραμμή δε μήκος απλατές... το οποίο ακούστηκε από τον Αλεξανδρινό Μαθηματικό, Ευκλείδη για να τονίσει το άπειρο μήκος μιας ευθείας γραμμής και φυσικά

3) Αριθμός άπειρος πλήθει... από το στόμα του Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα, η βιβλιογραφία του οποίου βρίθει από εξαιρετικά ευφυολογήματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά δεν τελειώνουν εδώ αλλά, υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία ειπώθηκαν ανά τους αιώνες από αξιόλογους επιστήμονες... Μαθηματικούς, Φυσικούς, Φιλοσόφους, Ποιητές, Συγγραφείς και άλλους. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να παρουσιάσω εδώ όλα αυτά, γιατί είναι πάρα πολλά μεν και γιατί δεν θέλω να κουράσω κανέναν σας δε.

Αυτό που θα ήθελα είναι να αναφέρω τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και να σας δώσω πηγές για να ανακαλύψετε μόνοι σας και τα υπόλοιπα.

Τα καθαρά Μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών...
Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός.

Ο μεγάλος Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος αρχίζει να μοιάζει τώρα σαν ένας γνήσιος μαθηματικός...
James Jeans, 1877-1946, Βρετανός φυσικός & μαθηματικός

Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου...
Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Αν μπορούσα να κοιμηθώ και να ξυπνήσω μετά από χίλια χρόνια, το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσα θα ήταν: Αποδείχθηκε η υπόθεση του Riemann;
David_Hilbert, 1862-1943, Γερμανός Μαθηματικός

Αισθάνομαι σαν παιδί που παίζει στην αμμουδιά, ενώ μπροστά του βρίσκονται ατελείωτοι και ανεξερεύνητοι ωκεανοί...
Ισαάκ Νεύτων, 1643-1727, Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος

Αυτά τα μεγάλα και σοφά λόγια, ειπωμένα από σημαντικούς ανθρώπους, από κάποιους που αγαπάνε πάρα πολύ αυτό που κάνουν, μας εντυπωσιάζουν, μας εμπνέουν και μας δίνουν να καταλάβουμε πως όταν δίνεις την ψυχή σου σε κάτι που αγαπάς, πετυχαίνεις τα μέγιστα. Φυσικά δεν μπορούμε όλοι να κατορθώσουμε τα ίδια με τους προαναφερθέντες αξιόλογους επιστήμονες αλλά, τουλάχιστον μπορεί να φτάσει ο καθένας μας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Θα τελειώσoυμε αυτή τη μικρή παρουσίαση με τα λόγια που είπε ο Ούγγρος Μαθηματικός, Paul Erdős, 1913-1996. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά παραγωγικό Μαθηματικό, με πάρα πολλούς συνεργάτες και εργασίες σε τομείς της Συνδυαστικής, Θεωρίας γραφημάτων, Θεωρίας αριθμών, Κλασικής ανάλυσης, Θεωρίας προσεγγίσεων, Θεωρίας συνόλων και Θεωρίας πιθανοτήτων.

Αν οι αριθμοί δεν είναι όμορφοι, δεν ξέρω τι είναι όμορφο...

ΠΗΓΗ: mathcom.gr/index.php?PHPSESSID=8f93a570e3ae6086052a83405554139f&topic=5442.0

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...