kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Περίεργα

Τρώγοντας στο απόλυτο σκοτάδι...

Dans Le Noir?Το Dans Le Noir είναι μια διαφορετική και πρωτόγνωρη εμπειρία στο χώρο της εστίασης. Πρόκειται για μια επαναστατική ιδέα του Edouard de Broglie 49 ετών που άνοιξε το πρώτο ρεστοράν με τυφλούς σερβιτόρους στο Παρίσι το 2004. Στο εσωτερικό του επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και ο πελάτης, μόλις περάσει την πόρτα και κλείσουν πίσω του οι βαριές μαύρες κουρτίνες βουτάει σε ένα διαφορετικό κόσμο.

Το δείπνο σε απόλυτο σκοτάδι είναι μια μοναδική εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Για μια φορά, οι ρόλοι αλλάζουν και ο σερβιτόρος που δεν βλέπει γίνεται τα μάτια μας. Οι αισθήσεις οξύνονται, η γεύση και η μυρωδιά έχουν την τιμητική τους.

Μετά το Παρίσι, το δεύτερο Dans Le Noir άνοιξε στο Λονδίνο το 2006. Ακολούθησαν η Μόσχα, το Κίεβο, η Αγία Πετρούπολη και η Βαρκελώνη. «Όταν ξεκίνησα, όλοι με νόμιζαν τρελό, από την μητέρα μου μέχρι τους τραπεζίτες μου», λέει ο Broglie. «Όταν ανοίξαμε στο Λονδίνο, δέχτηκα επίθεση από τις αφημερίδες που έλεγαν ότι είμαι κολπατζής και το φαγητό δεν είναι καλό. Τώρα το αγγλικό ρεστοράν είναι το πιο κερδοφόρο από όλα. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον έχουν έρθει πολλές φορές. Είναι ένα από τα λίγα μέρη που μπορούν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι».

Στο Dans Le Noir υπάρχουν 4 μενού. Το ένα είναι μυστικό και ο πελάτης μαθαίνει τι θα φάει μόλις τα πιάτα έρθουν στο τραπέζι. Τα άλλα τρία είναι προσαρμοσμένα για κρεατοφάγους, χορτοφάγους και αυτούς που αγαπούν τα ψάρια και τα θαλασσινά.

«Είναι κάπως παράξενο», είπε ο Jerome Linyer 40 ετών μετά το πάρτι των γενεθλίων του. «Δεν έχεις ιδέα τι τρως, οι αισθήσεις σου μπερδεύονται, και όλοι μιλούν πιο δυνατά. Προκαλεί έκπληξη».

Περισσότερα...

Ρούχα με πρώτη ύλη το γάλα

ΣχεδιάστριαΜια νεαρή σχεδιάστρια μόδας από το Ανόβερο έφερε επανάσταση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής καθώς χρησιμοποιεί για τα ρούχα της μια πρώτη ύλη που βρίσκει στο ψυγείο της: γάλα.

Η Άνκε Ντομάσκε, 28 ετών, πρώην φοιτήτρια μικροβιολογίας, έφτιαξε ένα ύφασμα που το ονομάζει "ΚουΜιλχ" (QMilch) από συμπυκνωμένη καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος. Πρόκειται για το πρώτο τεχνητό ύφασμα που κατασκευάζεται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

"Έχει την υφή του μεταξιού και δεν μυρίζει. Μπορείτε να το πλύνετε, όπως όλα τα άλλα υφάσματα", είπε η σχεδιάστρια. Το QMilch όχι μόνο είναι οικολογικό αλλά, σύμφωνα με την εφευρέτρια, ωφελεί και την υγεία: τα αμινοξέα της πρωτεΐνης έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιγηραντική δράση ενώ επίσης βοηθούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.

Ο οίκος μόδας Mademoiselle Chi Chi (MCC) χρησιμοποιεί ήδη το ύφασμα από γάλα στην κολεξιόν του.

Υφάσματα από γάλα είχαν παραχθεί και παλαιότερα, από τη δεκατία του 1930, ωστόσο δεν ήταν οικολογικά γιατί στη σύνθεσή τους περιλάμβαναν πολλές χημικές ουσίες. Η Ντομάσκε όμως έφτιαξε, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ένα ύφασμα αποκλειστικά από καζεΐνη και μερικά άλλα φυσικά συστατικά.

Όπως είπε, χρειάζονται περίπου 6 λίτρα γάλακτος για να φτιαχτεί ένα ολόκληρο φόρεμα που στοιχίζει 150-200 ευρώ.

Περισσότερα...

«Γεωγλυφικά» στις ερήμους της Μ. Ανατολής

ΓεωγλυφικάΟι γραμμές της Νάζκα στο νότιο Περού - διεθνώς διάσημες από την εποχή ιδίως (1968) που έγραψε ο Έριχ φον Ντένικεν γι' αυτές και τις συνέδεσε με τους εξωγήινους, καθώς είναι ορατές μόνο από το διάστημα - απέκτησαν παρέα...

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες παρόμοια "γεωγλυφικά" (κατ' αναλογία των σχετικών "αγρογλυφικών" στα χωράφια της Βρετανίας) στις ερήμους της Συρίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία επίσης δεν γίνονται αντιληπτά από το έδαφος παρά μόνο από ψηλά, για αυτό άλλωστε έγιναν ευρύτερα γνωστά μόλις τώρα.

Η ανακάλυψή τους έγινε για πρώτη φορά το 1927 από τον πιλότο της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) Πέρσι Μέτλαντ και είχε υπάρξει τότε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Antiquity" (Αρχαιότητα).

Όμως η συστηματική εναέρια μελέτη τους ξεκίνησε πρόσφατα από τον καθηγητή κλασσικής και αρχαίας ιστορίας του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Ντέηβιντ Κένεντι και πρόκειται να παρουσιαστεί στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Studies".

Οι δορυφορικές και λοιπές εναέριες φωτογραφήσεις, με τη βοήθεια και του Google Earth, αποκαλύπτουν μυστηριώδεις πέτρινους "τροχούς", πιο πολλούς, πιο παλιούς και απλωμένους σε μεγαλύτερη έκταση και από αυτές ακόμα τις πολυπληθείς γραμμές στο Περού, οι οποίες - στα μάτια του Ντένικεν - μοιάζουν με διαδρόμους προσγείωσης ή με μηνύματα προς άγνωστους αποδέκτες.

Περισσότερα...

H κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Κότα - ΑβγόΠρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα: H κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στον προαιώνιο γρίφο.

Οπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κότας άρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο. Προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.

Περισσότερα...

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...