kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948

Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γενήθηκε στο Πορμπαντάρ της Δυτικής Ινδίας το 1869 και πέθανε στο Νέο Δελχί το 1948. Το όνονα Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή του το έδωσε το 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Alfred High School και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Καστουρμπάι. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά το Χαριλάλ (1888), το Μανιλάλ (1892), το Ραμντάς (1897) και τον Ντεμντάς (1900).

Το 1887 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο κολέγιο Samaldas άλλα παρακολούθησε μόνο ένα εξάμηνο γιατί δεν του άρεσε, γι αυτό το 1888 αποφάσισε να πάει στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά. Το 1891 επέστρεψε στη Βομβάη όπου δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά γι αυτό το 1893 ανέλαβε μια δικαστική υπόθεση στη Νότια Αφρική. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με το φυλετικό διαχωρισμό του απαρτχάιντ που εκδηλωνόταν από τους λευκούς εποίκους εναντίων των έγχρωμων ντόπιων και Ινδών μεταναστών και αυτό τον οδήγησε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά με στόχο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Αφρική έμεινε είκοσι χρόνια και για πρώτη φορά άρχισε να διδάσκει την τακτική της παθητικής αντίστασης.

Το 1914 η κυβέρνηση έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις του Γκάντι ο οποίος τότε αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του την Ινδία.

Όταν ξαναγύρισε στην πατρίδα του το 1914, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα μέσα στο κόμμα του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου υποστηρίζοντας ότι η Ινδία ήταν ώριμη για να αυτοκυβερνηθεί. Οργάνωσε ομάδες οπαδών για να αγωνιστούν εναντίον της πολιτικής και κοινωνική αδικίας. Στο μεταξύ προσπαθούσε να συμφιλιώσει τους Ινδούς με τους Μουσουλμάνους, αλλά το 1922 τον συνέλαβαν οι Άγγλοι. Δύο χρόνια μετά βγήκε από τη φυλακή. Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική ζωή, περιηγήθηκε σε ολόκληρη την Ινδία για να πείσει όλους για την κατάργηση των καστών.

 

Το 1930 τον βλέπουμε επικεφαλής της περίφημης «πορείας του αλατιού», ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του φόρου που είχαν επιβάλλει οι Άγγλοι στην Ινδία, πορεία που την επανέλαβαν χιλιάδες Ινδοί, ως το σημείο να γίνει ένα πανίσχυρο κίνημα που συγκλόνισε ως τα βάθη της την ατάραχη ινδική αδιαφορία και οδήγησε για πρώτη φορά μια απολιτική και αδιάφορη μάζα στους πολιτικούς αγώνες. Έτσι ο Γκάντι συνελήφθη κι άλλες φορές από τους Άγγλους, έκανε απεργίες πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας και όταν πια το πρόβλημα της ανεξαρτησίας της Ινδίας άρχισε να βρίσκει λύση, προσπάθησε να συμφιλιώσει Ινδούς και Μουσουλμάνους. Ένας όμως Ινδός νεαρός εθνικιστής, στις 30 Ιανουαρίου του 1948, τον σκότωσε, προκαλώντας τη συγκίνηση και την αγανάκτηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Υπήρξε μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της Ινδίας, που εκδήλωνε τις βαθιές φιλοσοφικές του πεποιθήσεις στην πολιτική του δράση. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στους υψηλότερους σκοπούς: στην ανεξαρτησία της Ινδίας, στην ισότητα δικαιωμάτων των παριών, στην ειρήνη μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων.

ΠΗΓΕΣ:

  • el.wikipedia.org
  • Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ
  • Ιστορία της Ινδικής Φιλοσοφίας ( Δ. Βελισσαρόπουλος, Εκδ. ΔΩΔΩΝΗ)
  • nea-acropoli.gr

 

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...