Οι γευστικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα. Υπάρχουν κι άλλες, πεντανόστιμες και άγνωστες για τους περισσότερους, τις οποίες θα αφήσουμε να... μοσχομυρίσουν φέτος τις γιορτές.
Σε όλα τα σπίτια του Μελισσοχωρίου, μιας κωμόπολης 19 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η μσούρα -ή μισούρα- μαγειρεύεται και σερβίρεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, αφού αποτελεί παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο φαγητό. Πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και κοτόπουλο, λαρδί, πράσο και σέλινο και είναι γεμιστό με συκωτάκια κότας, σταφίδες και κάστανα. Σιγομαγειρεύεται στο φούρνο με ρύζι και είναι ό,τι πρέπει για όσους έχουν βαρεθεί τις γαλοπούλες και τα κλασικά χοιρινά.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει γερμανική προέλευση και χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Βονιφάτιου, Άγγλου ιεραποστόλου που βρέθηκε στη χώρα τον 8ο αιώνα. Ο Άγιος αντικατέστησε στις θυσίες στον θεό Όντιν των Νορβηγών με ένα ψηλό δέντρο αφιερωμένο στον Ιησού.
Ο μύθος θέλει τον Άγιο Βονιφάτιο να βρίσκεται μπροστά στο θέαμα παγανιστών έτοιμων να θυσιάσουν ένα αγόρι κοντά σε μια βελανιδιά. Με ένα χτύπημα του τσεκουριού που είχε μαζί του έκοψε το δέντρο και σταμάτησε τη θυσία. Ένα μικρό έλατο βγήκε στη θέση της κομμένης βελανιδιάς και είπε στους παγανιστές πως ήταν το δέντρο της ζωής και έστεκε εκεί για τον Ιησού. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η παράδοση!
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...