kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Οικολογία

Μπουκάλια νερού από φύκια...

Μπουκάλι από φύκια...
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και των αναψυκτικών αποτελούν μια πραγματική μάστιγα για το περιβάλλον δεδομένου ότι η διάσπασή τους στις χωματερές διαρκεί περισσότερα από 1.000 χρόνια. Ορισμένες πόλεις με ηγέτη το Σαν Φρανσίσκο έχουν επιλέξει το μέτρο της απαγόρευσης πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, ένας ισλανδός φοιτητής ονόματι Άρι Γιόνσον, παρουσίασε μια ακόμα καλύτερη λύση: ένα 100% φυσικό, βιοδιασπώμενο και δυνητικά βρώσιμο μπουκάλι νερό από φύκια.

Η καινοτόμος λύση βασίζεται στην ουσία αγάρ, μια φυσική ζελατίνη που αποτελεί εκχύλισμα των λευκών φυκών. Σύμφωνα με τον μύθο, την ουσία ανακάλυψε στη δεκαετία του 1650 ένας πανδοχέας στην Ιαπωνία που παρατήρησε ότι η σούπα που είχε περισσέψει από το δείπνο μετατράπηκε σε τζελ το πρωί. Bιοδιασπώμενα μπουκάλια για νερό που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Το αγάρ χρησιμοποιείται στα μικροβιολογικά εργαστήρια από τον 19ο αιώνα για τον διαχωρισμό των μορίων μεταξύ τους.

Περισσότερα...

Η στάθμη των θαλασσών της Γης ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς

Θάλασσα
Η στάθμη στις θάλασσες του πλανήτη αυξήθηκε στον 20ο αιώνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 28 αιώνων, από την εποχή περίπου του Ομήρου και της ίδρυσης της αρχαίας Ρώμης, σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είναι οι πιο πλήρεις που έχουν γίνει ποτέ σε βάθος χρόνου.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, η άνοδος των υδάτων δεν θα ήταν ούτε η μισή, ενώ δεν αποκλείεται να είχε σημειωθεί ακόμη και πτώση της στάθμης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Μεταξύ 1900 - 2000 η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών αυξήθηκε κατά περίπου 14 εκατοστά. Μετά το 2000 ο ρυθμός ανόδου των υδάτων φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Περισσότερα...

Ένα μυστήριο μούσμουλο

Μούσμουλο
Όταν το πρωτοαντίκρισα, ένα κρύο φθινόπωρο πάνω στο Πήλιο, πολύ παραξενεύτηκα. Τι μυστήριο φρούτο είναι τούτο; Εξωτικό πολύ μου φάνηκε. Καφέ, σκληρό, ανοιχτό σαν λουλούδι. Το δοκίμασα. Ξινό και στυφό. Χάλια.

Όταν ρώτησα τι είναι με κοίταξαν με απορία. Καλά δεν ξέρεις το μούσμουλο; Ποιο μούσμουλο ρε παιδιά; Το μούσμουλο είναι κίτρινο και ωριμάζει την άνοιξη! Τι λες βρε Φιλάρετε, το μούσμουλο είναι καφέ και ωριμάζει τον χειμώνα. Πλήρης ασυνεννοησία.

Και όμως τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν δυο μουσμουλιές. Μια παλιά, η μουσμουλιά των βουνών (Mespilus germanica), και μια νεώτερη, η μουσμουλιά των κάμπων (Eriobotrya japonica). Η δικιά μας, η παλιά, παρότι λέγεται γερμανική, είναι αυτοφυής της Μικράς Ασίας και βρίσκεται στα μέρη μας από τους αρχαίους χρόνους ενώ η γιαπωνέζικη εισήχθη τον 19ο αιώνα.

Περισσότερα...

Πώς να διατηρείτε καλύτερα τα τρόφιμά σας

Τρόφιμα
Ο περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να πετά τρόφιμα επειδή χαλάνε γρήγορα. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε συχνά αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να το αποφύγετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα αποθηκεύετε με ειδικό τρόπο για να αντέχουν περισσότερο.

Λάδι

Για το λάδι προτιμήστε μικρά μπουκαλάκια, εκτός και αν το χρησιμοποιείτε πολύ. Το λάδι αν ανοιχτεί διατηρείται για 3 μήνες περίπου, ακόμα και αν το μπουκάλι αναγράφει μεγαλύτερη περίοδο. Μετά θα αρχίσει να ταγγίζει και θα σας δυσκολέψει και στο μαγείρεμα.

Τυρί

Διατηρήστε το τυρί μέσα σε ειδικά προστατευτικά τυριών που είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να "αναπνέει". Αποφύγετε να το τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ή οποιοδήποτε χαρτί που δεν θα του επιτρέπει να παίρνει αέρα.

Περισσότερα...

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 213 επισκέπτες και κανένα μέλος